Beschrijving

Hieronder vind u de rasbeschrijving van de Hollandse Herder Ruwhaar.

De Hollander (ruwhaar)

Uiterlijke kenmerken:

Lichaam: de Hollandse herder is een middelgrote hond met een krachtige en evenredige bouw. Het lichaam is wat langer dan hoog. De rug is recht en kort en de lendenen zijn stevig. Het kruis is niet te kort of afvallend. De staart wordt neerwaarts hangend gedragen en kan een lichte buiging vertonen. De staart reikt tot het hielbeen. De ribben zijn stevig en licht gewelfd. De diepe borst is niet te smal. De schouders liggen schuin. De benen zijn krachtig, goed gespierd . Zowel in voor en achterhand matig gehoekt. De voeten zijn goed gesloten met gebogen tenen. Ze mogen niet lang zijn. De hals is droog en niet te kort.

Hoofd: de grootte van het hoofd staat in verhouding met lichaam. Het hoofd is geheel vrij van plooi- of rimpelvorming en de vorm ervan is eerder gestrekt dan zwaar. Van opzij gezien loopt de rechte neusrug parallel aan de bovenschedel. Hollandse herdersshonden hebben weinig stop. De lippen sluiten goed aan. De hoog aangezette oren zijn eerder klein dan groot en ze worden staand, naar voren gericht gedragen. De oren mogen niet lepelvormig ijn. De middelgrote ogen zijn amandelvormig en zijn enigszins schuin in het hoofd geplaatst. Hollandse herderhonden hebben een schaargebit.

Schouderhoogte: reuen hebben een schouderhoogte tussen de 57 en 62 centimeter en bij de teven is dit 55 tot 60 centimeter.

Vacht: er zijn drie verschillende soorten vachten. Ik beschrijf alleen die van de ruwhaar. Ruwhaar: de ruwharige hollandse herdershonden horen over het hele lichaam een dichte, harde en warrelige vacht te habben met wollig en dicht onderhaar. De boven- en onderlippen zijn flink behaard (snor en baard) en de wenkbrauwen zijn ruig en staan goed af. Een sterk ontwikkelde broek is gewenst en de staart is rondom sterk behaard.

Kleuren:  de ruwhaar komt voor in zilver- en goudgestroomd,.

De rasvereniging voor de Hollanders is de NHC , en hiervan zijn wij dan ook lid, en onze honden voldoen aan alle voorwaarden.